Een land vol verrassingen en geschiedenis: Polen

Daar zijn we dan: in Krakau. Een stad die ik al lang wilde bezoeken. Niet vanwege de stad zelf, maar om de plek die er in de buurt ligt: het voormalige concentratiekamp Auschwitz.

Zodra we na een uurtje of acht de bus uitstappen en met onze backpacks door het treinstation slenteren valt het ons direct op: Polen is hartstikke modern. Duidelijke borden, een Engelse omroepstem en het station loopt over in een gigantisch winkelcentrum dat pas om 22.00 uur de deuren sluit. Eerlijk is eerlijk: dat hadden we niet verwacht. We dumpen onze tassen snel bij ons hostel en besluiten een pizza te halen. Dat klinkt makkelijker dan gedacht, want ondanks dat we de pizza halen bij een Amerikaanse keten is de menukaart in het Pools. En daar valt dus echt helemaal niets van te maken. Met de hulp van Google Translate en een beetje fantasie weten we toch iets te bestellen. Na het eten gaan we naar het hostel en duiken we vroeg ons bed in. De dag daarna staat namelijk de tour naar Auschwitz op het programma.

De entreetickets voor het concentratiekamp vallen overigens een stuk duurder uit dan verwacht. Je kan het kamp alleen met gids bezoeken en deze tickets (ongeveer 11 euro p.p.) schijn je al maanden van tevoren te moeten regelen. Via een georganiseerde tour vanuit Krakau kunnen we gelukkig tóch het voormalige kamp bezoeken, maar dan wel voor ruim het dubbele bedrag. Na een korte busrit bezoeken we Auschwitz (het eerste kamp) en Auschwitz-Birkenau (het grootste kamp). Je kent de verhalen en ik heb vaker foto’s van het kamp gezien, maar in het echt is het nog veel indrukwekkender. We krijgen in het Engels uitleg van een Poolse gids die ons meeneemt naar onder andere de ‘slaapruimtes’ en de gaskamer. Van de gaskamers in Auschwitz-Birkenau zijn alleen nog ruïnes over, omdat de nazi’s de ruimtes hebben gebombardeerd om bewijs te vernietigen. Na de tour rijden we in alle stilte terug naar Krakau.

Change of plans

We zijn inmiddels twee dagen in Krakau, maar de stad hebben we nog niet echt gezien. De derde en laatste dag gaan we daarom het centrum in. Krakau is vrij klein, maar mooi en er hangt een goede sfeer. Wel merken we beide op dat we een beetje ‘steden-moe’ zijn. De laatste weken gaan we van stad naar stad en we hebben het inmiddels wel een beetje gehad met de slotjesbruggen, grote kerken en stadsparken. We besluiten daarom om het in de Baltische Staten anders aan te pakken: we huren een auto en gaan kamperen!

Voordat we naar Baltische Staten gaan, staat eerst Warschau nog op de planning. Na ruim een week in hostels slapen, hebben we wel weer behoefte aan een eigen plek en dus boeken we een appartement. Tot onze grote vreugde heeft het appartement een goede keuken en kunnen we dus na weken eindelijk weer een fatsoenlijke maaltijd koken. Dominic slaat meteen een doos eieren in: eindelijk eens scrambled eggs als ontbijt! We blijven vier nachten in Warschau en dat geeft ons de tijd om de blogs en vlogs af te maken.

Natuurlijk gaan we er ook op uit. Een aardige hostelmedewerker van ons hostel in Krakau heeft op een briefje een aantal tips voor bezienswaardigheden in Warschau opgeschreven. Het Copernicus Science Centre is één van de aanraders. Het museum is een soort Nemo, maar dan groter en eigenlijk nóg leuker. Er is een groot gedeelte met psychische proefjes voor 14-plussers en dus hebben we weinig last van al het jonge grut dat door het museum rent, springt en gilt.

Er wordt overigens flink geshopt in Warschau. We tikken een goedkope tent en slaapmatjes op de kop voor ons aankomende avontuur. Dominic ontdekt opeens overal gaten in zijn kleding en één van mijn shirts was in de wasmachine gesneuveld, dus onze backpack wordt weer bijgevuld. Ook wordt er een nieuwe portemonnee aangeschaft, want door dat smijten met geld viel Dominic’s portemonnee bijna uit elkaar.

Na een aantal dagen in het verrassend leuke Warschau verlaten we ook deze stad weer. Op naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen!

Geschreven door Eva

Laat via de reacties hieronder, InstagramFacebook of YouTube weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt. Omdat we niet altijd weten of we ergens goed internet hebben, lopen we met onze blogs en vlogs ongeveer twee weken achter.

Leave a Reply