Terugblik: vervelende buurman en verwoestende stormen

We zijn nu vijf maanden op reis en dus is het wel weer eens tijd voor een terugblik. De afgelopen maanden waren we in China, Zuid-Korea en Japan. Stuk voor stuk gave landen, maar zeker niet altijd ongevaarlijk…

In Nederland is het al nieuws als er takken op de grond vallen door een herfststorm of als er kelders ondergelopen zijn door hevige regenval. Allemaal erg vervelend natuurlijk, maar in Azië maken we kennis met een heel andere vorm van ‘gevaar’. Na de aardbeving in China beseffen we ons maar al te goed dat we ons hier op ander grondgebied bevinden. Doden door een landverschuiving is in Nederland niet voor te stellen, maar in China gebeurt het helaas regelmatig. Om nog maar niet te spreken over de grote hoeveelheid verkeersdoden in het land. Geloof me, dan zit je toch even anders in je gammele bus met buschauffeur die zeven uur aan een stuk doorrijdt.

De buschauffeur heeft gelukkig wél zijn gordel om.

In Zuid-Korea dreigt dan weer een heel ander soort gevaar: de buurman. Kim Jong-un besluit precies in de periode dat wij in Zuid-Korea zijn te spelen met raketten. Dat ten ongenoegen van onze Amerikaanse vriend mr. Trump, die op zijn beurt wat onhandige tweets de wereld instuurt. De Zuid-Koreanen lijken zich weinig te interesseren in het nieuws. Na al die jaren zijn ze echt wel wat gewend. Toch lopen wij niet geheel prettig rond in Seoul. We vermaken ons prima, maar die kernoorlog zou toch maar nét precies in die ene week dat wij er zijn uitbreken. Het feit dat er boven elke metro een bordje ‘shelter’ hangt (voor het geval dát) en kasten met gasmaskers staan stelt ons ook niet echt gerust.

Dit bord hangt bij elk metrostation in Seoul.

Maar gelukkig heeft mr. Trump de rode knop niet ingedrukt en kunnen wij onze reis doorzetten naar Japan. Eén van de veiligste landen op het gebied van criminaliteit, maar helaas is de ligging van het land allerminst gunstig. Zo ligt het land regelmatig op de route van een tyfoon. Onze vlucht van Osaka naar een Japanse eilandengroep vlak bij Taiwan werd er zelfs door gecanceld. Toch best gek als je op de weersverwachtingsapp leest: stormachtig weer met verwoestende krachten. Gelukkig kunnen we een paar dagen later wél naar de eilanden vliegen, maar ook daar worden we geconfronteerd met borden die ons wijzen op gevaar. Op bijna elke lantaarnpaal hangt een bord met hoe hoog je je boven het zeeniveau bevindt en of je veilig bent in het geval van een tsunami. De meeste borden op de eilanden zijn rood of geel/oranje, oftewel: je bent volledig de pineut in het geval dat de zee zich tegen je keert.

Hier ben je dus niet zo veilig.

The Big One

Misschien wel één van de ‘gevaarlijkste’ steden hebben we net verlaten: Tokio. De moderne wereldstad lijkt zo tof (en dat is het ook), maar op ieder moment kan het verschrikkelijk misgaan. Onder Tokio bevinden zich meerdere bewegende aardplaten. Dat gaat zo nu en dan al behoorlijk mis in Japan, maar de verwachting is dat ook Tokio een keer met een vernietigende aardbeving te maken krijgt. Ook wel ‘The Big One’ genoemd. Wetenschappers voorspellen dat dan ruim 20.000 mensen zullen sterven. Een gewaarschuwd mens telt voor twee natuurlijk en dus komen we regelmatig instructies (bijvoorbeeld een brief in de lift van ons hostel) tegen met ‘wat te doen áls’. In Tokio is zelfs een soort voorbereidingscentrum/museum waar je leert de eerste 72-uur na ‘The Big One’ te overleven. Wist je bijvoorbeeld dat je van een plasticzak een polsbrace kan maken en met een blikje je rijst op kan warmen?

De aardplaten onder Tokio.
Het museum laat de ravage na ‘The Big One’ zien.
De voorspellingen.

Gelukkig blijft reizen wel gewoon heel erg leuk en overleven we de volgende landen, zoals Indonesië (uitbarstende vulkanen) en Australië (overal dodelijke dieren) ook vast wel. Ondertussen zitten jullie toch maar mooi in dat veilige kikkerlandje waar, zo lang de dijken niet breken, alleen een herfststorm roet in je weekendplannen gooit.

Stja, wat doe je als een vulkaan uitbarst?

Geschreven door Eva

Laat via de reacties hieronder, InstagramFacebook of YouTube weten wat je van onze blogs, video’s en foto’s vindt.

Leave a Reply